1400/06/07-13:32
محرابیان مطرح کرد؛

۷ طرح بزرگ برای تأمین آب شرب استان خوزستان/ افزایش ۳۰ هزار مگاواتی تولید برق در دستور کار

 ۷ طرح بزرگ برای تأمین آب شرب استان خوزستان/ افزایش ۳۰ هزار مگاواتی تولید برق در دستور کار

وزیر نیرو گفت: در فکر حل معضلات استان خوزستان هستیم و وزارت نیرو ۷ طرح بزرگ برای تأمین آب شرب این استان دارد.

به گزارش اکوفارس، علی اکبر محرابیان وزیر نیرو امشب ۶ شهریور ماه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به ارائه برنامه‌ها و اولویت‌های کاری خود در وزارت نیرو پرداخت.

محرابیان با اشاره به اینکه دیروز در دومین روز کاری دولت، رئیس جمهور به همراه تعدادی از اعضای هیئت دولت به خوزستان سفر داشتیم گفت: ما مدیون رشادت ها و استقامت مردم عزیز و سربلند خوزستان هستیم ،این سفر از دو منظر قابل توجه بود ابتدا اینکه دولت جهت گیری خودش را از بابت کار ، تلاش و خدمت صادقانه به مردم با این سفر اعلام کرد.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه مردم خوزستان گلایه‌هایی در طول سال‌های اخیر داشتند که با سفر رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت به این گلایه ها گوش دادیم اظهار کرد: در تدبیر و فکر حل معضلات هستیم.

وی خاطرنشان کرد: علیرغم منابع و مخازن عظیم آب در خوزستان با توجه به اینکه زنجیره طی سال‌های گذشته کار نشده، مردم خوزستان از بابت تامین آب شرب و از بابت تامین آب کشاورزی و همچنین موضوع فاضلاب گلایه‌هایی دارند، در خوزستان طی سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری‌های عظیمی در بخش آب در موضوع احداث سدها و شبکه‌های پایین‌دستی انجام شده است.

محرابیان با اشاره به اینکه اولین برنامه رئیس‌جمهور بازدید از مجموعه تصفیه خانه و شبکه انتقال فاضلاب شهر اهواز به ارتفاع آب های تحت الارضی در خوزستان است گفت: امکان جذب فاضلاب در این زمین ها وجود ندارد و در این گونه شهرها که شامل شهرهای شمالی، جنوبی و بخشی از کشور می شود چنین شرایطی را دارد لذا ایجاد شبکه فاضلاب بسیار امر ضروری است.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه برای آبرسانی به تمام نقاط خوزستان ۷ طرح وجود دارد افزود: طرح آبرسانی غدیر مهم‌ترین و بزرگ‌ترینِ این طرح‌هاست، این طرح از محل سد کرخه تامین آب می‌شود و به ۱۸ شهر آبرسانی شده اما به دلیل کیفیت آب این سد، مردم به کیفیت پایین آب اعتراض دارند، دیروز رئیس‌جمهور دستور داد که هرچه سریع‌تر آب سد دز به شبکه غدیر وصل شود.

وی ادامه داد: مشکل فاضلاب مخصوص شهر اهواز نیست، در چند شهر دیگر خوزستان هم پروژه آغاز شده و باید سرعت بگیرد.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه طی سال‌های گذشته در دولت دهم احداث تصفیه‌خانه اهواز کلید خورده که پیشرفت‌های خوبی داشت و در سال‌های بعد به اتمام رسید افزود: متاسفانه بر روی شبکه جمع آوری فاضلاب در شهر اهواز کار نشده بود، در طی ماه‌های اخیر عملیات اجرایی و تکمیل آنها شروع شده به طوری که بر روی شبکه‌های اصلی کار نشده بود.

وی با اشاره به اینکه شهر اهواز از گذشته یک شبکه فاضلاب داشت که این شبکه فاضلاب و اتصالاتش قدیمی است اظهار کرد : قرارداد جدیدی خاتم الانبیا منعقد شده به طوری که قرارگاه متعهد شده در ظرف ۳۶ ماه این شبکه را کامل ،نوسازی، تکمیل و اتصالات را برقرار کند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه مقرر شده تا اعتبارات سریع تزریق شود ادامه داد: رئیس جمهور گفتند زمان اجرا باید کوتاه شود که زمان ۲۴ ماه را پیشنهاد دادیم که رئیس‌جمهور گفتند این زمان حتی باید کمتر شود.

محرابیان با اشاره به اینکه خوشبختانه از محل اعتبارات هدفمندسازی اعتباراتی ابلاغ شده است گفت: برای شهرداری اهواز منابعی ابلاغ شده تا بتوانند جمع‌آوری آب‌های سطحی را شروع کنند با اجرای یک طرح توسط شهرداری اهواز موضوع سیلاب‌های پس از بارش و تجمع آب در اهواز قابل حل است.

وی خاطرنشان کرد: در مورد موضوع کشاورزی باید گفت در یک سال کم آب و خشک به سر می بریم و حجم مفید مخازن منطقه خوزستان کم است، البته در کل کشور با این موضوع مواجه هستیم ،موضوع حجم مخازن باید در جای خود مطرح شود ولی در مورد خوزستان قرار بر این شد تا با یک مدیریت دقیق و کاملا کنترل شده آب کشاورزی را در پاییز تامین کنیم، البته مشروط بر رعایت الگوی کشت این امر صورت خواهد گرفت، هر چقدر آب در خوزستان هست، متعلق به مردم خوزستان است، کلا آب پشت سدها آبی است که متعلق به مردم است.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه اگر بخواهیم روشی را انتخاب کنیم که مدیریت آب را افزایش دهیم باید همکاری دو جانبه بین دولت و مردم اتفاق بیفتد ادامه داد: باید از این میزان آبی که داریم بتوانیم بهره کافی را همه مردم خوزستان ببرند، تنها راه آن این است که الگوی کشت را رعایت کنیم.

وی با اشاره به استفاده از روش های مکانیزه برای آبیاری افزود: باید میزان راندمان را در واحد سطح کشت افزایش دهیم، ظرفیت تولید برق در ابتدای انقلاب ۷ هزار مگاوات بود امروز این ظرفیت به ۸۵ هزار مگاوات رسیده است یعنی بیش از ۱۲ برابر شده است.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه مقام چهاردهم دنیا را در ظرفیت سازی در حوزه برق داریم عنوان کرد: در چند سال گذشته اشتباه استراتژیک اتفاق افتاد و عنوان شد که ما به نیروگاه سازی اعتقاد نداریم امروز با مزرعه‌ای طرف هستیم که سال قبل آن کشت نشده است، ما کشوری هستیم که به سرعت رشد می کنیم در حوزه هایی مانند مسکن و صنعت سالانه تقاضا داریم.

محرابیان خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین وظایف ما این است که آب و برق مردم را به حدی فراهم کنیم که مانع کسب و کار و زندگی خوب آنها نشود ،امروز مقام چهاردهم را در دنیا داریم این مقام را باید به زیر هشت برسانیم تا مردم کشور بتوانند در سایه خدمات زیربنایی راحت زندگی کنند.

۱۳ هزار مگاوات تراز منفی برق داریم

وی تصریح کرد: در مورد برق ۱۳ هزار مگاوات تراز منفی داریم یعنی برقی که الان تولید می‌کنیم از ظرفیت ۸۵ هزار تا حدود ۵۳ هزار مگاواتی تولید می‌گیریم، اگر ۱۳ هزار مگاوات دیگر تولید کنیم تقاضا موجود است ،یعنی حدود ۲۰ درصد کمتر از تقاضا برق تحویل مردم می دهیم که مناسب نیست .

محرابیان افزود: برنامه‌ای که در نظر داریم این است که یک برنامه کاملاً عملیاتی، اجرایی و زمانبندی شده است، توسعه ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه است، ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه عمدتاً نیروگاه های حرارتی هستند که باید تبدیل به سیکل ترکیبی شوند ،۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات از این گونه نیروگاه‌ها داریم، ۲۵۰۰ مگاوات نیروگاه جدید حرارتی داریم که جمعا ۱۰ هزار مگاوات می‌شود.

وزیر نیرو بیان کرد: ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی با محوریت و سرمایه‌گذاری صنایع انرژی بر کشور در نظر گرفته ایم، تجربه ای در سال۷۷- ۷۸ داشتیم، به طوری که محدودیتی در یک سال به وجود آمد ، صنایع را تعقیب کردیم تا نیروگاه زدند و الان هم راضی هستند این محدودیت‌ها کمترین آسیب را به آن واحدها زده است، در این طرح جدید دایره را توسعه داده ایم زیرا تعداد و مصارف صنایع انرژی بر زیاد شده است ، در پی این هستیم تا نیروگاه هایی که آنها می سازند به آنها تعهد دهیم تا از محل استفاده از نیروگاه خودشان محدودیتی به آنها نخواهیم داد یعنی با اطمینان سرمایه‌گذاری می‌کنند و با اطمینان تولید می‌کنند و نرخ های برق صنعتی طبق قوانین جاری دائمی می شود که نرخ‌های توجیه پذیر است.

وی گفت: به طور مثال فولاد خوزستان آمادگی خود را اعلام کرد تا ۵۰۰ مگاوات را طی روزهای آینده شروع کند و فولاد خوزستان تا ۱۰۰۰ مگاوات را دنبال خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه برنامه خوبی در خصوص خوش حسابی داریم که ظرف روزهای آتی اعلام خواهیم کرد گفت: برنامه هایی با نیروگاه هایی که طلبکار از دولت هستند داریم، تا بتوانیم به روشی تسویه کنیم که دغدغه‌های آنها از بین برود، در مورد صنایع باید گفت آنها برق را برای خودشان تولید می‌کنند و مازاد را به شبکه می دهند یعنی از این جیب خودشان به آن یکی جیب خودشان می‌گذارند.

محرابیان با اشاره به اینکه نیروگاه‌های تجدیدپذیر اگر یک میلیارد تومان سرمایه گذاری کنند، سالانه ۵۰۰ میلیون تومان از محل سوخت صرفه جویی می کنند و سود می برند اظهار کرد: راندمان ۴۰ درصد راندمان بالایی در نیروگاه حرارتی است ،اشعه خورشید دائمی و ارزان است ، در کشورهایی که روزهای تابش اشعه خورشید کمتر از ۱۰۰ روز است این انرژی توجیه پذیر است چه برسد به کشور ما که متوسط تابش ۳۰۰ روز را داریم و در برخی از نقاط بالای ۳۵۰ روز را هم نیز شاهد هستیم.

آزادسازی نرخ برق مفید است؟

وزیر نیرو با اشاره به اینکه سیاست‌های قیمتی اقدام مشترک بین بخش‌های مختلف دولت است که نیاز به تصویب مجلس دارد و نمی‌توان در این خصوص اظهار نظر کرد گفت: موضوع تحقیقات شخصی خودم آزادسازی نرخ برق بود و نتیجه ای که در آن مدل رسیدم این بود که آزادسازی یکباره قیمت موجب رشد یکباره اقتصاد نمی شود و لذا موجب افزایش رفاه نمی شود، اگر بخواهیم تصمیم معقولی بگیریم تا نرخ رشد و رفاه بالا برود باید مجموعه‌ای از سیاست‌های قیمتی و انگیزشی را به کار ببریم.

وی اظهار کرد: چند اقدام اتفاق افتاده که یکی از آنها سهمیه بندی بنزین بود که در کنار آن یک سری اقدامات توسعه ای برای زندگی مردم صورت گرفت لذا استفاده از سوخت دوم یعنی سی ان جی و یا گاز طبیعی صورت گرفت، اقدام دیگر خروج خودروهای فرسوده و توسعه حمل ناوگان حمل و نقل عمومی است ، اینها سیاست‌هایی بود که یکباره مصرف بنزین را به شدت کاهش داد .

محرابیان ادامه داد: بین سال ۸۶ تا ۹۳ معادل ۱۰۰ میلیارد دلار صرفه‌جویی در مصرف بنزین داشتیم یعنی اگر قانون اجرا نمی‌شود سال ۹۳ شاهد مصرف روزانه ۱۴۰ میلیون لیتر بنزین بودیم.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه چهارمین برنامه ما در حوزه برق موضوع مدیریت تقاضا است گفت: برای مدیریت تقاضا ظرفیت قابل توجهی برای صرفه‌جویی وجود دارد، در یک چهارچوب و سیاست‌گذاری مسئله را پیگیری خواهیم کرد.

محرابیان با اشاره به اینکه مصرف عمومی ۱۳ درصد است که می‌تواند کاهش پیدا کند افزود: مصارف عمومی را می‌توانیم کاهش دهیم، در صنعت ظرفیت کاهش قابل توجه است به شرط اینکه صنعتگر انگیزه و امکان استفاده از صرفه‌جویی را به نفع خود ببیند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه در بحث تخصیص، قوانین ما بر مبنای شرایط گذشته ترسیم شده است گفت: باید در قوانین و مقررات گذشته بازنگری کنیم ،در موضوع تخصیص باید به سه اصل عدالت ،شفافیت و قانون توجه ویژه کنیم، موضوع رعایت حقوق مناطق محروم در سال‌های گذشته را داریم که به‌خوبی نتوانستند از حقوق خودشان استفاده کنند، الان لایحه‌ای در دولت مطرح است، ما بر روی این لایحه در حال بازنگری هستیم زیرا دولت دیدگاه‌های جدیدی دارد، امیدواریم لایحه خوب، سنگین و کارسازی برای شرایط فعلی تقدیم مجلس کنیم که اسم این لایحه آب است.

محرابیان با اشاره به اینکه اختیار تخصیص دست ماست ولی در آن شفافیت نیست و عدالت در آن وجود ندارد افزود: شاخص‌های عدالت درست تعریف نشده است لذا باید تغییراتی صورت بگیرد تا شفافیت را شاهد باشیم ، مهمترین حق الناس در مسائل عادی آب است، آب پایه ای برای رشد زندگی افراد و نسل‌های بعدی است.

وی با اشاره به اینکه در موضوع توزیع باید طرح‌ها و پروژه‌های خودمان را تسریع کنیم زیرا سرعت اجرای پروژه‌ها کند است افزود: باید سرعت اجرای پروژه‌ها را افزایش دهیم زمانی که پروژه‌های راکد داشته باشیم محدودیت‌های آب هم تشدید پیدا می کند و لذا کیفیت آب پایین می‌آید و نارضایتی به شدت افزایش پیدا می‌کند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه باید نگاه خودمان را تغییر دهیم عنوان کرد: ما در کشور کمبود نقدینگی نداریم اما موضوع کشور ما مدیریت نقدینگی است، در آستانه تدوین برنامه هفتم هستیم ،باید پروژه‌ها را به گونه‌ای تعریف کنیم که بتوانیم از نقدینگی موجود کشور در این پروژه ها استفاده کنیم تا مشکلات حل شود .

وی افزود: در همه دنیا پر سود ترین پروژه ها، پروژه های آب و انرژی است، اگر مدل‌ها را تغییر دهیم، می‌توانیم به نتیجه برسیم ،صنایع مادر اثر محدودیت برق مشکل برق دارند .

محرابیان با اشاره به اینکه تقریباً بیش از ۹۹ درصد آب‌ها بارشی هستند افزود: کمتر از یک چهارم بارش خودمان را تبدیل به آب هایی می کنیم که بر روی آن مدیریت می‌شود، در سال های نرمال ۴۰۰ میلیارد مترمکعب بارش داریم ولی آبی که مدیریت می‌کنیم حدود ۹۰ میلیارد متر مکعب است.

استفاده از آب دریا را باید توسعه دهیم

وزیر نیرو تصریح کرد: آب محدود است، مصارف ما بیشتر از اینهاست ،در کنار مدیریت مصرف باید به سبد تامین آب مانند آب دریا تنوع بدهیم، پروژه‌ای را در سال ۸۸ برای تامین آب صنایع در فلات مرکزی شروع کردیم که در دولت یازدهم و دوازدهم ادامه پیدا کرد و فاز اول آن برای تامین آب در دو استان کم‌آب کشور به بهره‌برداری رسید.

وی با اشاره به اینکه در آن زمان در وزارت نیرو دوستان و همکارانی بودند که مخالفت می‌کردند ولی استقامت کردیم و با تأمین مالی به روش های مختلف این کار انجام شد افزود: سود قابل توجهی به صنایع واصل شد، مدل استفاده از آب دریا را باید گسترش دهیم ، برای کشور ما زشت است که شهری در دهانه اقیانوس واقع شده باشد و مردم آن از مصرف آب محروم باشند، درشهرچابهار تامین آب خیلی فاجعه است، یعنی هفته‌ای چند ساعت آب وصل می شود در یک مقصد در آن شرایط آب و هوایی این آب اگر یک هفته در مخزن بماند معنای آن چیست .

وزیر نیرو ادامه داد: استفاده از آب دریا را باید توسعه دهیم ،هم در شهرهای ساحلی و هم در شهرهای غیر ساحلی می‌توانیم این کار را انجام دهیم ،خیلی از صنایع ما امروز متقاضی انتقال آب هستند، روش دیگر استفاده از آبهای ژرف است امروز استفاده از آب ژرف در دنیا امر معمولی است، در اعماق ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ متر زمین روان آب‌های گسترده‌ای وجود دارد.

محرابیان افزود: حقوق مردم عزیزمان را می‌خواهم رعایت کنم، یکی از مهمترین برنامه‌های محوری ما آبرسانی به روستاها و مناطق محروم است ،برنامه‌ریزی کرده ایم تا پوشش آب روستایی از ۷۵ درصد به ۹۰ درصد برسد، یعنی حدود ۸ هزار روستا را طی چهار سال باید آب رسانی کنیم، لذا با همکاری و مشارکت گروه‌های جهادی این کار به ثمر خواهد نشست.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط