آغاز تغییر در ثبت و صدور چک تضمینی
بر اساس اعلام بانک مرکزی، بانکها از امروز باید اطلاعات چکهای تضمین شده را در سامانه صیاد ثبت کنند و چکهای تضمین شده ثبت نشده در این سامانه از این زمان به بعد صرفا در بانک صادرکننده کارسازی میشوند.
به گزارش اکوفارس به نقل از ایسنا، قانون جدید چک از ابتدای سال ۱۴۰۰ اجرا شد و از این زمان به بعد، تمامی چکها برای نقل و انتقال ملزم به ثبت در سامانه صیاد ثبت شدند تا قابلیت نقد شوندگی داشته باشند.
اما بخشهای زیادی از بندهای این قانون در آن زمان اجرا نشد که این موارد شامل امکان ثبت و صدور چکهای صیادی از طریق پیامک، اتصال خودپرداز بانکها به سامانه صیاد، مسدودسازی وجوه حساب صادرکننده چک برگشتی و چک الکترونیکی بود که در سالجاری این موارد اجرایی شد.
البته، بر اساس آمار بانک مرکزی تاکنون بیش از ۷۰ درصد خودپردازهای بانکهای کشور به سامانه صیاد مجهز شدهاند و ۸ بانک خودپردازهای آنها به سامانه صیاد متصل نشدهاند که از این تعداد ۶ بانک بسیار کوچک و ۲ بانک نسبتاً بزرگ کشور هستند.
چک ضمانت در صیاد ثبت نشود، چه میشود؟
الزام ثبت چکهای تضمینی در سامانه صیاد توسط بانکها نیز یکی دیگر از مواد قانونی اجرا نشده در قانون جدید چک بود که با اعلام بانک مرکزی، از امروز بانکها باید اطلاعات چکهای تضمین شده را در سامانه صیاد ثبت کنند و چکهای تضمین شده ثبت نشده در این سامانه از این زمان به بعد صرفا در بانک صادرکننده کارسازی میشوند.
بر این اساس، از امروز اگر یک چک تضمین شده در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، دارندگان چک باید با مراجعه به شعبه صادرکننده چک اقدام به کارسازی کنند.
به عبارت دیگر، اینگونه چکها در سامانههای بین بانکی خدمتی دریافت نخواهند کرد.
چگونه استعلام یک چک تضمین شده صیادی
در این زمینه، امکان استعلام چکهای تضمینشده صیادی (چکهای تضمین شده دارای شناسه ۱۶ رقمی صیادی) با هدف کسب اطمینان از اصالت این نوع چکها هنگام انجام معاملات فراهم شده است و مشتریان شبکه بانکی میتوانند از طریق درگاههای مختلف دسترسی به سامانه صیاد شامل اینترنتبانک، موبایلبانک، برنامکهای موبایلی، پیامکی و خودپردازهای بانکهای عامل، نسبت به استعلام آن اقدام کنند.
به عبارت دیگر، ذینفع چک با استعلام این چکها از ثبت چک به نفع خود در سامانه صیاد اطمینان حاصل میکند.
ثبت صدور چک تضمینی با بانکهاست
لازم به ذکر است که با توجه به تکالیف مقرر در قانون اصلاح قانون صدور چک، ثبت صدور چکهای تضمینی بر عهده شعب بانکهاست و صادرکننده چک در این خصوص مسئولیتی ندارند.
همچنین، این چکها نیاز به انجام عملیات تایید در سامانه صیاد ندارند و ذینفع با اخذ برگه چک از صادرکننده آن و استعلام از سامانه صیاد میتواند از ثبت چک در سامانه صیاد به نفع خود اطمینان حاصل کند و تطبیق اقلام اطلاعاتی مندرج در متن چک و با اقلام ثبت شده در سامانه صیاد را انجام دهد.
نظرات