1404/03/07-11:15

اگر توافق حاصل شود ما در پذیرش بازرس آمریکایی تجدیدنظر خواهیم کرد

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: امیدواریم آژانس رفتار حرفه‌ای داشته باشد و از نفوذپذیری جریان صهیونیستی بکاهد و بتوانیم گامی در جهت حل و فصل دو مکان باقیمانده برداریم و این قول گروسی است.

به گزارش ایسنا، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه جلسه امروز هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: امروز معاون آژانس بین‌المللی بر اساس بیانیه اسفند ۱۴۰۱ در ارتباط با اماکن باقیمانده به تهران آمده است.

وی افزود: امیدواریم آژانس رفتار حرفه‌ای داشته باشد و از نفوذپذیری جریان صهیونیستی بکاهد و بتوانیم گامی در جهت حل و فصل دو مکان باقیمانده برداریم و این قول گروسی است.

وی گفت: صنعت هسته‌ای ما کاملا صلح‌آمیز است و تمام ظرفیت‌های ما تحت نظارت آژانس است و هیچ عدم شفافیت وجود ندارد. لجن پراکنی منافقین، ضدانقلاب و صهیونیست‌ها همیشه تا امروز بوده و تلاش کردند با این دروغ‌ها مشغولیتی برای این سیستم‌ها ایجاد کنند و تکراری است که هر از گاهی اسم مکانی شنیده می‌شود و بعد از بررسی مشخص می‌شود که واقعیت ندارد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به برخی اخبار مبنی بر اینکه در مذاکرات مطرح شده غنی‌سازی در کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام شود، تصریح کرد: موضع ما حقوقی و قانونی است؛ غنی‌سازی اساس صنعت هسته‌ای است؛ مانند اینکه بگویید یک نفر می‌تواند پست برق داشته باشد ولی نباید نیروگاه داشته باشد.

اسلامی تاکید کرد: گرفتن غنی‌سازی یعنی صنعت ما را گرفته‌اند و خط قرمز ماست و در این زمینه شفافیت داریم. البته برخی موارد به بیان اخبار می‌پردازند ولی غنی‌سازی قطعی است و ما تأکید داریم به سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رویم و غنی‌سازی برای سلاح هسته‌ای انجام نخواهیم داد و بر این تعهد داریم. درباره موضوع کنسرسیوم نیز هنوز پیشنهاد رسمی دریافت نشده است.

اسلامی تصریح کرد: آنچه در رسانه‌ها و فضای عمومی، به‌ویژه رسانه‌های بیگانه و محافل سیاسی خاص منتشر می‌شود، بازتاب‌دهنده واقعیت مذاکرات نیست، بلکه روایت‌هایی است که این محافل تولید و منتشر می‌کنند و در میز مذاکرات، اصل موضوع این است که ایران به‌طور قطعی و غیرقابل تردید باید صنعت غنی‌سازی داشته باشد. ایران صراحتاً اعلام کرده که به‌هیچ‌وجه به‌دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و غنی‌سازی در ایران هرگز برای تولید سلاح هسته‌ای انجام نخواهد شد. این دو موضوع از تعهدات قطعی ما هستند و جمهوری اسلامی ایران هیچ برنامه‌ای فراتر از آنچه به‌صورت علنی و شفاف اعلام شده، ندارد.

رئیس‌سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال پذیرش بازرسان آمریکایی برای نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران گفت: کشورهایی که با ما خصومت داشتند و رفتار غیراصولی انجام داده‌اند، در طول این سال‌ها ما همواره تلاش کردیم از آن کشورها بازرس نپذیریم؛ همان‌طور که آن‌ها نیز رفتار متقابل دارند و بازرس ایرانی نمی‌پذیرند. اما در شرایط کنونی مذاکرات، اگر مطالبی مطرح شود و توافق حاصل شود و خواسته‌های ایران مدنظر قرار گیرد، آن زمان ما در پذیرش بازرسی آمریکایی از طریق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تجدیدنظر خواهیم کرد.

اسلامی درباره احتمال توقف غنی‌سازی در ایران نیز اظهار کرد: این موضوع اصلاً مطرح نیست. درصد غنی‌سازی هم نباید به صورت سیاسی مطرح شود؛ درصد غنی‌سازی بستگی به نوع کاربرد آن دارد. الزاما وقتی اورانیوم با غنای بالا تولید می‌شود، به معنای مصرف نظامی نیست. تمام حساسه‌ها و آشکارسازهایی که در فرایندهای هسته‌ای به کار می‌روند، باید غنای مناسب داشته باشند. این مسئله‌ای نیست که با روش‌های سیاسی و عملیات روانی علیه آن دامن زده شود.

وی با تأکید بر اینکه برنامه هسته‌ای ایران چهارچوب کاملاً مشخصی دارد، گفت: نیروگاه‌های اتمی ایرانی و سوخت ایرانی جزو برنامه‌هایی است که هم‌اکنون در دست اجراست. ما نیروگاه کاملاً ایرانی با سوخت کاملاً ایرانی در دستور کار داریم و این پروژه در حال اجراست. تجهیزات مربوطه در کارخانه‌ها ساخته می‌شود و فرایند تولید سوخت در کارخانه‌های سوخت ما دنبال می‌شود. این برنامه‌ها کاملاً شفاف، مشخص و تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی یادآور شد: آژانس سنگین‌ترین بازرسی‌ها را از جمهوری اسلامی ایران انجام می‌دهد. در سال ۲۰۲۴، میزان بازرسی‌های آژانس از ایران یک رکورد بی‌سابقه در کل دنیا بوده است. ظرفیت صنعت هسته‌ای ما کمتر از ۳ درصد ظرفیت هسته‌ای جهان است، اما حجم بازرسی‌هایی که از ما انجام می‌شود، ۲۵ درصد کل بازرسی‌های آژانس است؛ یعنی ما بیش از ۱۲ برابر میانگین جهانی تحت بازرسی قرار داریم. من فکر نمی‌کنم کسی به اندازه ما و مردم ایران این همه فشار را تحمل کرده باشد. ما این حجم بازرسی‌ها را به خاطر اعتمادسازی پذیرفته‌ایم و خوشحالیم که هیچ بهانه‌ای برای آنها باقی نمانده که بخواهند به آن بپردازند.

اسلامی درباره تاثیر توقف غنی‌سازی بر صنایع داخلی اظهار کرد: اولین آسیب توقف غنی‌سازی به حوزه بهداشت و درمان وارد می‌شود، زیرا حدود ۱ میلیون نفر سالانه از رادیوداروها استفاده می‌کنند. بدون تولید سوخت ۲۰ درصد برای راکتور تهران، تولید رادیودارو متوقف خواهد شد. در مرحله بعد، سایر سامانه‌ها و دستگاه‌های پرتوزایی، شتاب‌دهنده‌ها و تارگت‌های مورد نیاز برای تولید مواد غذایی و دارویی نیز دچار مشکل می‌شوند. راکتورهای تحقیقاتی که برای تولید انواع ایزوتوپ‌ها، از جمله مواد اولیه رادیوداروها و ابزار دقیق، به غنی‌سازی وابسته‌اند نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند و کارشان متوقف می‌شود که این موضوع محرومیت جامعه از خدمات گسترده‌ای را به همراه دارد که مستقیماً به این فناوری وابسته است. علاوه‌بر این، توقف غنی‌سازی، دانشگاه‌ها، تحقیقات علوم پایه، تولید نرم‌افزارها و محاسبات نوترونیک را دچار اختلال می‌کند.

وی با بیان اینکه اگر غنی‌سازی از یک کشور گرفته شود، شکوفایی علمی آن به خطر می‌افتد، ادامه داد: در این‌صورت هیچ کشوری نرم‌افزار یا سخت‌افزار این حوزه را به ایران نمی‌دهد. در ۵۰ سال گذشته نیز این تجربه تاریخی بارها ثابت شده است. توقف غنی‌سازی بر صنعت و فناوری نیز تاثیرگذار است؛ به‌ویژه صنعت خلا که قطعات شیرآلات راهبردی و حیاتی تولید می‌کند و کاربرد آن فقط در صنعت هسته‌ای نیست بلکه در صنایع دیگر هم بسیار مهم است. وجود صنعت هسته‌ای و غنی‌سازی باعث توسعه صنعت خلا و ساخت تجهیزات دقیق و پیشرفته می‌شود که این توانمندی به سایر بخش‌ها نیز منتقل می‌شود.

نظرات

captcha

اخبار مرتبط