به گزارش ایسنا، «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق در مصاحبه با سایت «عربی۲۱» گفت: سوریه و ایران دو کشور همسایه و برادر هستند که ما به دنبال تقویت روابط خود با آن و بقیه کشورهای منطقه و جهان طبق قواعدی واضح هستیم که مهمترین آن این است: اول عراق و تقابل منافع با احترام به حاکمیت هر کشور.
وی افزود: ما برنامههای مشترکی با برادرانمان در سوریه در پیش داریم. من به اعضای دولت دستور دادهام که جلسات مشترک و کمیتههای تخصصی بیشتری را با همکاری همتایان خود در سوریه و همه کشورهای عربی، از جمله مصر، اردن و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، سازماندهی کنند. ما شروع سرمایهگذاریهای شرکتهای بزرگ مصری، عربی و بینالمللی در بغداد را شاهدیم که ارزش آن از ۸۸ میلیارد دلار فراتر رفته است و انتظار میرود این رقم ظرف سه سال از ۵۰۰ میلیارد دلار فراتر رود.
السودانی گفت: ایران یک ملت و یک دولت با منافع خاص خود است. ترکیه یک ملت و یک دولت با منافع خاص خود است. عراق، سوریه و کشورهای عربی ما منافع ملی والا و روابط تاریخی متمایزی با همسایگان خود دارند که مراحل گسترش را طی کرده است. ما میخواهیم آینده را با هم، در چارچوب احترام به حریم خصوصی، منافع و حاکمیت خود، بسازیم و همه را به توسعه سرمایهگذاری مشترک و مشارکتهای اقتصادی و سیاسی تشویق میکنیم.
وی افزود: در عین حال، ما مشتاقیم که روابط بینالمللی خود را متوازن کنیم و آن را در راستای منافع خود با همه کشورهای جهان، به ویژه کشورهای بزرگی که عراق با آنها منافع عمدهای دارد، از جمله ایالات متحده آمریکا، توسعه دهیم. ما با رهبری سوریه در مورد لزوم توسعه روابط و پیوند منافعمان، همانطور که به توسعه روابط خود با سایر کشورهای برادر و دوست، از جمله ایران، کشورهای عربی خلیج فارس، مصر، ترکیه و آمریکا ادامه میدهیم، موافقیم و همانطور که در اجلاس سران عرب در بغداد تأکید کردیم، ما متعهد به حمایت از مردم فلسطین و حق آنها برای آزادی ملی و توقف جنگ شنیع نسلکشی در نوار غزه اشغالی و کرانه باختری هستیم. ما حمایت نمادین اقتصادی و پزشکی خود را از فلسطین و لبنان اعلام کردیم. ما بار دیگر موضع خود را در رد نقض حاکمیت سوریه و لبنان و سرزمینهای آنها و حملات پی در پی نیروهای اشغالگر به آنها، اعلام میکنیم.
السودانی گفت: ما و ایران منافع مشترک و نقاط اشتراک زیادی داریم، چرا که در دهه ۱۹۸۰ جنگی طولانی و مخرب بین دو کشور درگرفت. ایران از سرنگونی رژیم صدام در سال ۲۰۰۳ توسط نیروهای خارجی حمایت نکرد، در حالی که عراقیها در این مورد اختلاف نظر داشتند. با این حال، بلافاصله پس از سقوط رژیم سابق موضع تهران تغییر کرد و به شدت از مردم عراق و دولت آنها حمایت کرد. امروز، ما در گفتمان سیاسی دولتی و انتخاباتی خود به دنبال ترویج گفتمانی ملی، مدرن و دموکراتیک هستیم که از «فرقهگرایی» و درگیریهای خشونتآمیز با ماهیت فرقهای، قومی و مذهبی فاصله میگیرد.
وی افزود: مردم ما در دو دهه گذشته دریافتهاند که «تروریستها» حملات خود را علیه اهداف نظامی آغاز نمیکنند، بلکه با هدف گسترش فتنه، کاشتن بذر نفرت و شعلهور کردن درگیریها، اقدامات خشونتآمیز و انتقام احمقانهای که دولت، کشور و جامعه را تضعیف میکند، به مناطق سنی، شیعه، زیدی، عرب و سایر مناطق نفوذ میکنند.
السودانی گفت: بنابراین، برنامه انتخاباتی ائتلاف ما بر پنج نکته تأکید داشت: یافتن راهحلهایی برای مشکلات فقر، بیکاری و فساد، توسعه بخش خدمات و اصلاح اقتصاد. ما از برنامههایی برای بهبود عملکرد مؤسسات رسانهای ملی و وجهه منطقهای و بینالمللی عراق حمایت میکنیم. ما همچنین از شبکه رسانهای مستقل عراق که مستقیما با پارلمان و نه دولت در ارتباط است، حمایت میکنیم، زیرا معتقدیم که موفقیت حرفهای رسانهها و احترام به اخلاق حرفهای و اصول اخلاقی از جمله شرایط موفقیت تلاشها برای گسترش آگاهی فکری و فرهنگی و ارزشهای گشودگی، میانهروی و تساهل است.
وی گفت: ما بسیار مشتاقیم که روابط خود را با همه کشورهای عربی توسعه دهیم. من به تونس، الجزایر، لیبی، مراکش و چندین کشور عربی و اسلامی سفر کردهام. ما مشتاقیم تا جلساتی در سطح وزرا و فنی با آنها ترتیب دهیم تا مشارکتهایمان را توسعه داده و در همه زمینهها به منافع مشترکمان خدمت کنیم. عراق آماده است تا همکاریهای خود را با نهادهای اقدام مشترک عربی، از جمله نهادهای توسعه، اقلیمی، فرهنگی و رسانهای، از جمله اتحادیه پخش کشورهای عربی که کنفرانس بینالمللی خود را در مورد رسانهها و تغییرات اقلیمی در بغداد برگزار کرد و فعالسازی سازوکارهای پیگیری با عراق و سازمان ملل متحد، از جمله یک پلتفرم رسانهای اقلیمی توسعه دهد.
نظرات